KRÖNIKA: ”Förstår oron hos AIK:are – men få panik nu känns överdramatiserat”

Det har varit en bra vinter och vår (nej inte vädermässigt) där vi kan konstatera att transferfönstret har gett förhoppningar och kittlingar om en bra säsong. Hos andra mer ett mer bekymmersamt ”hur ska det här gå?”

Lag från Superettan och Division 1 visade gott gry i gruppspelet i Svenska cupen (Gais hela vägen till kvartsfinal) och det gav många allsvenska supportrar onda aningar. Men nu är det slut på ”det är ju bara en träningsmatch”, ”cupen är ju cupen” och ”det är allsvenskan som betyder något”. Nu börjar alla om på noll.

***

Givetvis är det inte så, att allt nollställs. Allt räknas men det är inte förrän nu man kan börja dra riktiga växlar på hur lagen ligger till. BK Häckens tränare Andreas Alm sa det så bra på upptaktsträffen när jag intervjuade honom: ”Det hjälper inte med fler träningsmatcher nu, nästa steg är att spela seriematcher, då får vi svar”. Det är bara att hålla med.

Med tanke på att transferfönstret fortfarande är öppet kan det ske ytterligare förändringar i några klubbar men egentligen är det väl bara vart Gustav Engvall hamnar som känns glödhett. Det kan säkert bli en eller ett par ”sista minuten-värvningar” men det skulle förvåna om det blir i något större antal.

***

Genrepshelgen har känts mer än lovligt sval, och då menar jag rent allmänt. Malmö FF tränade i stället för att matcha. Hammarby lockade inte mer än lite drygt fyra tusen till mötet med IFK Norrköping. AIK hade under 1 500 på Friends Arena och Djurgården ställde mer eller mindre upp med ett reservlag i sitt genrep mot Brommapojkarna.

Undantaget fanns i Göteborg, där var det ett hett derby där Örgryte tog tillfället i akt och pressade IFK Göteborg hårt. Blåvitt vann till slut men matchbilden i sig vittnade om något annat. Precis just det lär vara ett recept för Poya Asbaghi och hans lag i många matcher, så där kan man väl säga att matchen var ”på riktigt”. Sen fanns det nog inte i planen att Örgryte skulle vara en motståndare som i stunder kändes klart tyngre, bättre och mer ”klara” med sitt lagbygge. Men det var ju ”bara” en träningsmatch.

Det är klart att cupspelet har gjort sitt, påsklovet står för dörren och de allra flesta vill ju att serien ska dra igång. Men känslan är ändå att det med undantag för i Göteborg har varit en sval genrepshelg. Så hur var det då med lagens insatser?

***

IFK Göteborg bygger om och bygger nytt. Det gör Örgryte med. Vi kan konstatera att det återstår en del innan Blåvitt är ”där” men oavsett så vann man matchen. Det är det som kommer att räknas kortsiktigt i allsvenskan också, hitta en väg att ta poäng.

Örgryte var pigga och nye tränaren Thomas Askebrand har verkligen hittat en väg fram i sitt nybygge. Öis kan mycket väl gå mot ett bra år.

***

Hammarby tog en seger med 3-2 i en match där båda lagen saknade ett gäng med spelare som lär aspirera på en tröja i startelvorna. Det som lovade gott för Hammarby var Nikola Djurdjic insats. Han har egenskaper som ingen annan av Bajens forwards och ser dessutom ut att vara redo att starta en seriepremiär. Jobbig att möta, klok i sina löpningar och en spelare som ger ytor till sina medspelare. Erkan Zengins återkomst blev lyckad även den med ett par fina nummer och några väldigt vassa passningar. Erkan blir en tillgång på planen, det är känslan.

Djurgården slog Brommapojkarna på Grimsta i en match där man gav speltid till många som måste antas bli ”icke ordinarie” när det drar igång. Ett genrep med vinst men som inte avslöjar något nytt. Djurgården har gjort en mycket bra försäsong och ser med tillförsikt fram mot både en intressant start av seriespelet och en stundande cupfinal.

AIK:s fina transferfönster har fått sig ett antal smällar under resan och det blev understruket i genrepet. Ett fönster får sprickor efter hårda smällar. 1-3 mot Helsingborg var givetvis inte bra efter, särskilt efter sortin ur Svenska cupen i derbyt mot Djurgården. Jag har tippat AIK som vinnare av Allsvenskan och det är klart att man kan ifrågasätta det. Det kan man för övrigt göra med allt annat också. Vi får vänta lite här och se vad känslan är 4-5 omgångar in i seriespelet. AIK har ett spelarmaterial som är väldigt bra och en dålig insats (utan exempelvis Elyounoussi) måste väl sätta fart på allt och alla inför premiären. Man ska inte underskatta ordet revansch. Om skadehelvetet får ett slut nu så lär det vara ett annat AIK när Dalkurd gästar i premiären. Självklart kan jag förstå om det finns en oro hos många AIK:are efter en vikande trend när det gäller formbesked (eller avsaknad av form) men att kasta in handduken och få panik nu känns överdramatiserat. Det är ju nu allt ska börja.

***

Så här ser för övrigt min tabell ut. Jag återkommer innan helgen med en förklaring till hur jag tänkt här. Under tiden kan ni själva knåpa ihop en tabell, det är inte helt enkelt.

Välkommen att följa vår blogg för att få mer nyheter om billiga fotbollströjor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *